LED-es fejlesztések az energiahatékonyság jegyében

Az MVM Lumen az elmúlt két évben tíz vármegye negyven településén korszerűsítette vagy bővítette a közvilágítást több mint tízezer új világítótest beüzemelésével, ezzel javította a közvilágítás üzembiztonságát és jelentősen csökkentette annak költségeit.

Idén további tizenkét településen hajt végre korszerűsítést a már megkötött önkormányzati szerződések alapján, közel ötezer világítótest cseréjével: év elején Siófok részleges közvilágítási korszerűsítését végzi, valamint folyamatban van Nyírbátor második ütemben történő közvilágítási fejlesztése is.

A korszerűsítések eredményeképpen az új világítótestek legtöbbje önállóan, külső beavatkozás nélkül szabályozza a fényáramot: este 23 óra és hajnali 4 óra között, amikor a közterületeken a forgalom jelentősen lecsökken, 30 százalékkal alacsonyabb teljesítménnyel működnek. A fényáramszabályozás tehát jelentős energiamegtakarítást biztosít, miközben a közterületek megvilágítási szintje lényegesen ilyenkor sem csökken, és a visszaszabályozás a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti.
Az MVM Lumen Kft. által kivitelezett közvilágítás korszerűsítések átlagosan több mint 40 százalékos energiaköltség megtakarítást eredményeznek. A régi lámpatestek helyett telepített LED-es világítótestek segítségével javul a közterületek megvilágítása, amelyek így nemcsak szebbé, de biztonságosabbá is válnak, míg a közvilágítás működése üzembiztosabb lesz.
Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően 2023. február 24. óta a közvilágításban legnagyobb mennyiségben alkalmazott kompakt fénycsövek gyártási és forgalmazási tiltásának mentessége lejárt. 2027. február 24-től pedig a jellemzően közvilágítási lámpatestekben használt nagynyomású nátriumok gyártása és forgalmazása lesz tiltott. Mindezek következtében a kompakt fénycsöves közvilágítási lámpatestek üzemeltetése és karbantartása hamarosan nagy nehézségekbe ütközik, és a nagynyomású fényforrást használó lámpatestek esetében is ugyanerre lehet készülni. Mivel a települések döntő többségében még hagyományos technológiával rendelkező lámpatestek üzemelnek, így különösen sürgetővé válik az elavult közvilágítási lámpatestek korszerű, üzembiztos, energiahatékony LED-es világítótestekre történő cseréje.
Az MVM Lumen küldetése a kültéri mesterséges világítás fejlesztése, korszerűsítése és üzemeltetése elsősorban az önkormányzati, kormányzati és gazdasági társaságok részére. Villamos hálózaton végzett, helyhez kötött, kültéri világítási tevékenységeket és az ezekhez kapcsolódó műszaki-logisztikai komplex szolgáltatáscsomagokat kínál ügyfeleinek.  
A cég több mint 660 településen végez közvilágítási üzemeltetési szolgáltatást önkormányzatok részére, elsősorban a Dél-Alföldi és Észak-Magyarországi régióban, az MVM Démász és az MVM Émász elosztási területén. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi települések több mint egyharmadában a társaság biztosítja a közvilágítást. Az MVM Lumen több mint 316 ezer lámpatestet üzemeltet, ebből 74 ezer már modern LED-es kialakítású, amivel mindkét kategóriában piacvezető szerepet tölt be az üzemeltetési engedélyesi társaságok között. 2023-ban a Lumen több mint 10 ezer fénypontot korszerűsített országszerte. Ez a szám a Szikszó városában található LED-es világítótestek tízszerese.
2024. január 18-ától az MVM Csoport a főként beltéri világításkorszerűsítéssel foglalkozó Sysco-Lux Kft. egyedüli tulajdonosa, ezzel az MVM fényszolgáltatási tevékenysége tovább bővült.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.